Dýně jsou superpotravina
Dobré rady do zahrady
Krásný dobrý den, v minulých dílech našeho pořadu jsme společně zpracovávali okurky, rajčata i cukety a dnes se zaměříme na dýně.
Dýně jsou už neodmyslitelně spjaty s našimi zahradami. Původ mají ale hodně daleko od nás a to v latinské Americe. Cestu k nám, na naše zahrady i do našich kuchyní si našly velmi rychle. A není se čemu divit. Jsou vynikající a co možná netušíte - je to superpotravina!
Blahodárně působí na trávicí a vylučovací soustavu, díky velkému množství vody a vlákniny, které obsahuje. Enzymy v čerstvé dýňové šťávě mají kladné účinky na nemocnou slinivku. Deci šťávy před spaním vám usnadní usínání a pomůže vám zklidnit se.
Můžete je samozřejmě využívat jako dekorativní prvek, ale přiznejme si, není to škoda? Dobrá tedy - halloween bez dýně asi neklapne.... Až budete dlabat dýni , zbyde vám spoustu jadérek, využijte je. Jejich opražením získáte zdravou pochutinu k televizi, která je bohatá na vitamin A, E, nenasycené mastné kyseliny a kyselinu listovou. Chroupáním dýňových semínek se zbavíte zácpy a podpoříte regeneraci pokožky, vlasů i nehtů.
Když přidáte zkaramelizovaný cukr a fazoli tonku, budou mít chuť po vanilce a karamelu. Vyrobit si můžete i sirup do kávy. Jednoduše - z dýňového pyré, cukru, vody a koření - hřebíčku, skořice, kardamomu a badyánu, můžete přidat i špetku muškátového oříšku. Ochutit jím můžete nejen kávu, ale třeba i horkou čokoládu.
Klasikou je samozřejmě dýňová polévka. A závěrem ještě typ na pečenou dýni se sýrem a ořechy. Dýni hokaidopokrájejte na slabé plátky, dejte na pečící papír, potřete olivovým olejem s cajunským kořením, přidejte sýr s modrou plísní jako roquefort a nahrubo posekané vlašské ořechy či pekanové ořechy a dejte péct na 200 °C po dobu 30-40 minut, dokud dýně nezkřehne.
Už teď se vám sbíhají sliny? Nedivím se. Vyzkoušejte to a dobrou chuť.
Všechny díly pořadu Dobré rady do zahrady si poslechněte zde