UMĚNÍ Z PERNÍKU
V dnešních Zlatých českých ručičkách to dneska vonělo perníčky. Petr Slíva si povídal s šikovnou perníkářkou Brigitou Pochylou z Liberce.
Člověka napadne, že je škoda perníčky od ní sníst, ale Brigita je naopak ráda, když si na nich zákazníci pochutnají a přijdou pro další. Brigitta se s námi podělila o své zkušenosti a lásku k tomuto řemeslu.
Peče své perníčky z klasického perníkového těsta, které však vylepšuje vlastní směsí mouky. Důležitou roli hraje i domácí med a máslo, které dodávají perníčkům tu pravou chuť a kvalitu. „Dělám si vlastně takovou směs mouky a to udělá strašně velké kouzlo, “ říká Brigitta.
Brigitta se během roku specializuje na výrobu zápichů na dorty, které jsou oblíbené zejména u dětí. „Elsa je favoritka. Přijde a první, co jí děti ukousnou, je hlavička, “ říká se smíchem Brigitta. Ačkoli často vychází z fotografií, které jí posílají zákazníci, snaží se vždy přidat svůj vlastní rukopis.
„Nemám ráda kopírování, “ vysvětluje Brigitta. Přestože se snaží zachovat základní podobu pohádkových postaviček, nikdy nevytváří věrné kopie konkurenčních prací.
I dnešní Zlaté české ručičky si můžete zpětně poslechnout zde.
Do našich zlatých českých ručiček se můžete také sami přihlásit, napište Petrovi na sliva@radioblanik.cz nebo použijte tento jednoduchý formulář.