MENU

Den sušenek

Svět podle Samiry
Den sušenek

Možná budete překvapeni, ale sušenky rozhodně nejsou moderní záležitostí. Vznikly už ve středověku, tak trochu z nutnosti. Obchodníci nebo vojáci totiž často trávili spoustu dní na moři a pochopitelně potřebovali něco jíst. No a čerstvé jídlo nepřicházelo v úvahu.

Začaly tak svoje zásoby plnit sušenými potravinami. Nebyli to ale žádní začátečníci. Už tenkrát věděli, že když něco usuší, bude to mít mnohem delší trvanlivost, a tak vznikaly sušené chleby, podobné právě dnešním sušenkám. Populární to bylo hlavně v Egyptě.

V Řecku to ještě trochu vylepšili v podobě pasty, kterou nechali na sluníčku schnout. Takové bochníčky předepisovaly také lékaři na zklidnění žaludku, což pomáhalo, jelikož byly dříve vyráběny bez cukru a byly bohaté na vlákninu. V 16. století tak bylo na moři běžné, že královské námořnictvo dostávalo galon piva a k tomu kilo sušenek denně. To, aby boj se Španělskem zvládali lépe.

Vrátíme se ale ještě trochu zpátky, do 7. století. Právě tam totiž začali experimentovat a začali do těsta přimíchávat máslo, smetanu nebo vejce. Najednou to bylo mnohem nadýchanější a vláčnější, a tak do nich začali dávat ještě i ovoce. Sušenky dorazily do Evropy až o tři století později a vznikla k tomu i legenda o arménském mnichovi, který do Francie přivezl recept, kde hlavní příchutí byl zázvor.

Svět podle Samiry si můžete zpětně kdykoliv poslechnout v podcastech Rádia BLANÍK

Naše další stanice Rádia Blaník

LIVE
Rádio BLANÍK - Morava a Slezsko
Pohodové české rádio
Otázniky
ELÁN
Otázniky - ELÁN
LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
Hořely, padaly hvězdy
MICHAL ŠINDELÁŘ
Hořely, padaly hvězdy - MICHAL ŠINDELÁŘ
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
El Condor Pasa
SIMON & GARFUNKEL
El Condor Pasa - SIMON & GARFUNKEL
Copyright © 2024 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.