MENU

Cappuccino: Nápoj s historií, který zahřeje nejen tělo, ale i duši

Lifestyle
Cappuccino: Nápoj s historií, který zahřeje nejen tělo, ale i duši
Zdroj fotografie: Canva

Každý rok 8. listopadu slavíme Den cappuccina. Tento oblíbený italský nápoj získal své jméno podle kapucínských mnichů – jeho barva totiž připomíná jejich typický hábit. Cappuccino, jak ho známe dnes, obsahuje espresso, horké mléko a mléčnou pěnu v poměru 1:1:1, a nejčastěji se podává v širším porcelánovém šálku, který udržuje teplotu.

Chcete si připravit dokonalé cappuccino? Nejprve nahřejte šálek a připravte silné espresso. Poté našlehejte mléčnou pěnu pomocí trysky na horkou páru, která vytvoří jemnou, krémovou strukturu. Mléko s pěnou následně pomalu vlijte do šálku s espressem, a pokud máte chuť, můžete pěnu ozdobit latte artem – jednoduchými obrázky vytvořenými přímo v pěně.

Ideální cappuccino by mělo být ihned po přípravě připravené k pití, proto by mělo mít příjemnou, nikoli příliš horkou teplotu. Ačkoli někteří přidávají skořici, odborníci na kávu doporučují nepřidávat nic, co by přebilo jeho jemnou chuť. Použití plnotučného mléka navíc dodá nápoji sametovou texturu a plnější chuť.

Cappuccino, jak ho známe dnes, se začalo formovat po druhé světové válce, kdy získalo svou charakteristickou podobu. Historie samotného stroje na přípravu tohoto nápoje však sahá až do roku 1901, kdy si Luigi Bezzera nechal patentovat první prototyp. Od té doby si cappuccino získává stále větší oblibu po celém světě.

Naše další stanice Rádia Blaník

LIVE
Rádio BLANÍK - Morava a Slezsko
Pohodové české rádio
Láska, necestuj tým vlakom
PAVOL HABERA
Láska, necestuj tým vlakom - PAVOL HABERA
LIVE
BLANÍK CZ
Hezky česky celý den
Hořely, padaly hvězdy
MICHAL ŠINDELÁŘ
Hořely, padaly hvězdy - MICHAL ŠINDELÁŘ
LIVE
BLANÍK Oldies
Nejlepší hudba 60., 70. a 80. let
I'm On Fire
BRUCE SPRINGSTEEN
I'm On Fire - BRUCE SPRINGSTEEN
Copyright © 2024 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.