SUŠENÁ RAJČATA
Máte-li bohatou úrodu rajčat, můžete je zkusit nasušit. Sušená rajčata, oblíbená třeba v Itálii, se skvěle hodí k mnoha pokrmům. Usušená rajčata jsou zdrojem vitamínů, antioxidantů a minerálů. V zimě to oceníte. Výhodou sušených rajčat je, že nepřijdou o chuť. Přidat je můžete do pečiva, salátů, polévek, omáček nebo na těstoviny. Fantazii se meze nekladou. Jaká rajčata jsou ale na usušení ideální? Nejlépe se hodí odrůdy s nižším obsahem vody, jako jsou rajčata typu Roma nebo San Marzano. Tyto odrůdy mají masivní, pevnou strukturu a méně vody než běžná kulatá rajčata. Zralá rajčata jsou ideální, protože mají plnou chuť a přirozeně vyšší obsah cukru, což dodává sušeným rajčatům bohatší a sladší chuť.
Než začnete rajčátka sušit, musíte je správně připravit. Základem je očištění, pak je nakrájejte na plátky, u větších rajčat je lepší je krájet na tenčí plátky, aby se rychleji a rovnoměrněji vysušila. Na jednotlivé plátky dejte vrstvičku soli. Ta podpoří odstranění vlhkosti a urychlí proces sušení. Kromě toho také zlepší jejich chuť. Nasolená rajčátka můžete nechat chvíli odpočinout, aby sůl mohla vstřebat část vlhkosti. Kdo má sušičku, jednoduše vloží plátky na síto a nastaví nízkou teplotu. V troubě položíte plátky na plech vyložený pečicím papírem. Důležité je nastavit nízkou teplotu (40–60 °C) a dvířka trouby nechat mírně pootevřená, aby mohla vlhkost unikat. Proces sušení může trvat 6 až 12 hodin, někdy i více, v závislosti na tloušťce plátků a vlhkosti. Jakmile jsou rajčata suchá a pružná na dotek, můžete je uložit na dlouhodobé skladování. Nejlepší je uchovávat je v hermeticky uzavřené nádobě na chladném a tmavém místě. Pro delší trvanlivost je můžete skladovat v lednici nebo mrazničce. Samozřejmě můžete usušená rajčátka naložit do olivového oleje, kam můžete přidat bylinky. Nejen že tím prodloužíte trvanlivost rajčat, ale obohatíte tím i jejich chuť. Vyzkoušejte naše dobré rady a na slyšenou za týden.
Všechny díly pořadu Dobré rady do zahrady si poslechněte zde.